Skal du lage en hjemmeside, bør du ha mange ting for deg. Ikke start uten grunn, ikke prøv å virke mer interessant enn du er og ikke kopier andre. Dette er selvfølgelig her de fleste feiler, men det er ingen som sier at du ikke kan bygge på en gratis hjemmeside akkurat slik du har sett det for deg.

For selv om man ikke selv har funnet opp vindmølla og wankelmotoren, så er det både lov til å skrive om fornybar energi og forbrenningsmotoren med lavt forbruk. Man har altså lov til å få inspirasjon og bruke det til sin fordel.

Det å bygge en hjemmeside er heller ingen ny teknologi, for datakyndige har over mange år allerede kunnet gjort det med såkalt programmering. Slik er det ikke lenger, for nå kan stort sett alle som vil det lage en helt unik hjemmeside uten at det koster noe.

Velg mellom Ucraft, SimpleSite, Lykke Media, Squarespace, Ucraft, WordPress, 123hjemmeside, Webflow, Blogger eller til og med Google Sites. Dette er tilbydere av gratis hjemmesider, hvor det eneste man må betale er litt plass på framsiden for en annonse eller to.

En lys ide kan endre alt

Ofte er en aha-opplevelse noe man opplever men ikke gjør noe med. Kanskje skal man følge sin magefølelse oftere. En lys ide kan kanskje bli en suksess, men skal man få det ned i en blogg på en hjemmeside, bør man gå skikkelig i detalj. Ikke bare legg ut et innlegg nå og da, men legg en ordentlig plan. Ha alltid 10-20 artikler klare for å publiseres, og tilpass dem til sesong, tilbud, målgruppe også videre.

Sørg for å ha nok tid til å skrive artikler, og har du en jobb ved siden av, kan det bli vanskelig om man ikke er effektiv. Alternativt kan man hyre en skribent til å skrive for seg.

Lenker og tagger

Man skal tenke på hvordan man ordlegger seg, men når man skriver på nett er det mange andre teknikker for å få følgere. En lenke navigerer leseren direkte over til en annen side eller adresse, mens en tag kan brukes i sosiale medier eller i kategorier for å linke lesere fra andre sider til din.

En lenke legger man i teksten ved å anmerke et ord og trykke på lenke-symbolet. Her legger man inn url-en til siden man vil lenke til. Lenker kan selvfølgelig være til egne sider, men også andre sider som man kanskje har et samarbeid med. Lenker kan også legges inn i bilder, dette gjør man som oftest ved å legge inn HTML-koden i teksten.

SEO verktøy

Søkemotoroptimalisering er et ord som er altfor langt. Man bruker heller SEO. Dette er teknikker som gjør at hjemmesiden får en høyere rangering og større trafikk. Det handler litt om hvilke overskrifter man lager, hvor mye fokus på har på nøkkelord og hvor man legger dem, hvordan man merker bildene og hvordan man er flink til å variere språket.

Men SEO handler også om å sørge for at hjemmesiden er responsiv og hurtig. SEO hjelper de fleste hjemmesider til å oppnå et resultat, og disse kan man lese av i analyser og statistikk.

Bruk riktig verktøy til rett hjemmeside

Om man likevel har et produkt som alle vil ha (og da mener vi alle), så holder det ikke med en gratis hjemmeside. En nettbutikk i stor skala må ha enda bedre funksjonalitet. Dette handler ikke minst om sikkerhet, noe som stadig flere nettsider opplever som kritisk.

En gratis hjemmeside kan likevel være det som gjorde at man i det hele tatt ble kjent, og det er først da man skal bruke et verktøy som koster penger.

Det som er bra, er at mange av de gratis hjemmesidebyggerne også har betalte løsninger med mye større lagringsplass, eget domene, tusenvis av utvidelser og stort fokus på at nettbutikken er trygg både for deg og kundene dine.

Når man i tillegg har det morsomt, så er livet godt å leve også med en gratis hjemmeside!