Webside med CMS

Det finnes en rekke programmer til å bygge websider med. Typiske  slike programmer er Frontpage og Dreamweaver, Frontpage er nå foreldet. Det som kjennetegner disse programmene er at “Du får det du ser” (Fra engelsk: WYSIWYG –  What You See Is What You Get). Du kan altså trekke inn forskjellige elementer på en slags lerret og så genererer programmet selve kodene. Dessverre har datagenerert kode det med å bli mer rotete og innviklet enn det som bra er. Det kan bety at websiden ikke kommer til å fungere optimalt i alle nettlesere. Websideprogrammer som Frontpage og Dreamweaver kan brukes snevert til en “amatør”-webside, men det finnes langt bedre løsninger som vi skal nevne i neste avsnitt.

En webside med CMS

CMS står for “Content Management System”. Det er en programvare (ofte open source ) som installeres på en webserver og som gjøre det lett å legge til, redigere og fjerne innhold på websider. Det høres kanskje innviklet ut, men det er ikke så veldig innviklet hvis man har interesse for å lære og for å bruke en del tid på det. CMS-systemer er generelt greit å installere/implementere og det eneste som kreves er at du har et domene og et webhotell samt at du har lastet ned CMS-systemet i riktig versjon på forhånd. Det finnes CMS-systemer til nesten alle typer websider, blogger, webshops, webgallerier etc. Du kan typisk velge mellom en rekke forskjellige maler til hjemmesiden din og finne den som passer best. Dog vil du ikke få noen spesialtilpasning for ditt firma. Nedenfor finner du noen av de beste og mest kjente CMS systemer.

* Umbraco
* MODx
* WordPress
* Drupal
* Joomla

Ovennevnte systemer har hver og en noen styrker og svakheter. Det anbefales å besøke de offisielle webnettstedene for CMS-systemene for å finne ut hvilket som egner seg best til din kommende webside. Hvis du skal ha en profesjonell webside kan det lønne seg å leie hjelp til å sette det opp.

Da gjenstår det kun å ønske lykke til med websideprosjektet ditt.